14 033

Ook dit jaar gebruiken wij het blad dat verzameld is in de gemeente Leusden om Bokashi te maken. Bokashi is een super compost, wat als voedingsbodem voor plantvakken en nieuwe beplanting kan worden gebruikt.

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”.  Het ferment dat ontstaat heeft meer positieve eigenschappen dan compost: het bevat meer voedingsstoffen en maakt planten weerbaarder tegen ziekteverwekkers. Door het blad luchtdicht in te pakken in een plastic rol van 2,5m breed en 30m lang, zoveel mogelijk lucht eruit te halen en door toevoeging van organische hulpstoffen zoals kleischelpen en mineralen, ontstaat na ongeveer 12 weken een ferment.  Er is bij het proces bijna geen CO2-uitstoot, hierdoor blijft de energie behouden.

Vandaag is de plastic rol gemaakt en ligt op de Plantage. Het terrein hiervoor is door de Van Wijnen Groep ter beschikking is gesteld voor dit doel, waarvoor onze dank.

Zodra het blad gefermenteerd is, wordt dit gebruikt in de gemeente Leusden en omliggende gemeenten bij renovatie-projecten. En als voeding voor de verscheidene plantvakken.
Het terrein waar de rol ligt zal in de oorspronkelijke staat teruggebracht worden.

Share This