14 033

Op zaterdag 26 september stonden 25 inwoners van de wijk Alandsbeek met de snoeischaar in de hand klaar voor een workshop snoeien in de wijk. Op deze zonnige burendag werden zij op het schoolplein van De Vallei aan de Asschatterweg welkom geheten door wethouder Jan Overweg en een team van SIGHT Landscaping. Sinds april van dit jaar is SIGHT verantwoordelijk voor het groenonderhoud van Leusden vanuit een participatiecontract, waarbij ook bewoners zelf de handen uit de mouwen steken.

Wethouder Overweg: “De gemeente Leusden heeft als eerste gemeente een participatiecontract succesvol openbaar aanbesteed. Daarbij staat de veranderende rol van overheid en samenleving centraal. Dit betekent dat we het onderhoudsniveau iets hebben verlaagd, van B naar C. Tegelijk willen we zorgen voor meer verbinding met elkaar. Als je elkaar kent, ontstaan dingen vanzelf. Bewoners krijgen de ruimte om initiatieven zelf op te pakken, maar we moeten ze daarbij wel ondersteunen”.

Buurtkracht Alandsbeek is een actieve buurtvereniging die hier onmiddellijk op inhaakte met de oproep voor deze workshop. En de stemming zit er deze middag goed in. Het gezelschap zet zich na de aftrap door de wethouder in beweging richting het nabijgelegen plantsoen. Hier laat hovenier en snoeideskundige Jan van de Brug hen zien hoe je bomen, fruitbomen, struiken en heggen op professionele wijze kunt snoeien. Maar ook dat je de hedera uit de bomen moet knippen en het zevenblad en de Japanse duizendknoop een halt moet toeroepen. Tot slot staat er koffie met gebak klaar voor de deelnemers. Kennis en verbroedering gaan inderdaad prima samen. Op 10 en 24 oktober gaan de deelnemers in Alandsbeek het echte snoeiwerk doen.

Mariska Wolters van SIGHT Landscaping: “Het is voor ons een mooie uitdaging om burgers meer bij het groenonderhoud te betrekken. We hebben in Leusden inmiddels al een aantal activiteiten georganiseerd en zijn daarnaast regelmatig aanwezig op markten en bij voorlichtingsmiddagen. Het leukste is om echt aan de slag te gaan. Het is prachtig om te zien hoe de groene beleving dan bij mensen naar boven komt”.

 

Share This